diumenge

Qui som els Catalufos?

Hola, benvinguts al nostre bloc!!!

Sóm els Catalufos, un grup de Faig del Pic Científic de 1r d'ESO de l'escola La Salle Manlleu. El nostre projecte de grup és confeccionar un blog sobre el desglaçament dels pols del planeta Terra.. Esperem que gaudiu de la informació de aquest blog i dels coneixements que us pot aportar! El nostre objectiu és donar a conèixer el gran problema del desglaçament per tal de concienciar a tothom de el risc que presenta la Terra si l'home segueix per aquest camí de destrucció, ja que l'escalfament global en part és culpa nostra.

Esperem que aquest blog us agradí i us sigui útil en un futur!!!!! 


                                                                  Logo del nostre grup




divendres

Què passa i per què passa?

Un dels efectes del canvi climàtic es el desglaçament dels pols. El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) va anunciar el passat 18 de febrer del 2009 que una gran superfície de l’Antàrtida s’estava separant de la península a causa de l’escalfament global del planeta, ja que l’aigua  i l’aire tenen una temperatura més alta del normal. Per culpa d’això a la plataforma Wikins (superfície de gel sobre el mar el sud-oest de l’Antàrtida) les plataformes perden l’equilibri i es comencen a col·lapsar i es desglacen. Més o menys es van despendre 3.000 Km2 de superfície.
 


Conseqüències


Les conseqüències més importants del desglaçament d´ algunes plataformes de gel a la superfície de l’Antàrtida són:

  • La reducció de la salinitat del mar a les zones properes a aquest gel.
  • Desaparició de microorganismes de l’aigua i aparició de nous, conseqüència de l'escalfament.
  •  Augment del nivell del mar.
  •  Inundació de ciutats  costaneres. 
  • El ritme del moviment de les plaques de gel  s’ha accelerat. 
  •      Aïllament de molts animals en quedar atrapats en les plaques, envoltats per l'aigua gelada. 
  •      Els científics han pogut arribar a indrets  que eren inaccesibles i han pogut descobrir     éssers vius que fins ara no se sabia que existien.  






Què podem fer per evitar-ho?

En principi els experts diuen que aquest procés ja no es pot aturar, però hem de tenir en compte que els cossos de gel són dinàmics: les plataformes de gel dels dos pols sempre estan en moviment. El que passa ara és que aquest ritme s’ha accelerat però el fet que les plataformes estiguin en retrocés forma part d’un procés natural. 

Segurament en un període molt llarg de temps, si el nostre planeta continua millorant gràcies a les normatives per evitar el canvi climàtic, les plataformes de gel  es recuperaran  i creixeran. 
El nostre deure és no contaminar tant com estem fent ara i mantenir la Terra  en el seu millor estat. És cosa de tots mantenir els pols!!! 



L'Antartida



L’Antàrtida es un continent situat al pol sud, la regió Antàrtica de l’hemisferi sud, està envoltat per l’oceà antàrtic. Està formada per 14 milions de km2 , es considera el 6è continent de la terra. Sota la impensa capa de gel hi ha terra, a diferència del pol nord que a sota només hi té l’aigua de l’oceà àrtic. 
Un 98% de la superfície de l’Antàrtida està coberta per glaç amb una mitjana d’1’6km de gruix. L’Antàrtida es el continent més fred, ventós, sec i el més elevat del planeta, ja que té 2.000 metres de mitjana sobre el nivell del mar. No hi ha humans que hi resideixin permanentment, només hi habiten entre 1.000 i 5.000 persones al llarg de l’any a les estacions d’investigacions, repartides pel continent. Només hi viuen permanent ment les plantes i els animals adaptats al fred com les foques els pingüins tipus d’algues la vegetació de la tundra.

Notícies


·         02/05/14 : El canvi climàtic i el desglaç:
Enllaç:


·         24/06/2014 : L’economia tarragonina serà de les primeres a partir del canvi climàtic.

26/11/2013 : Qui actuarà contra el canvi climàtic?
Enllaç:

24/05/15 : El desglaç del Pirineu s'ha avançat respecte d'altres anys
Enllaç:

03/01/15 : L'amenaça del desglaç dels pols
Enllaç:

 07/03/2015 : Les rutes nascudes del desgel
Enllaç:

·         19/06/2013 : El temporal i el desglaç neguen la Vall d'Aran
Enllaç:

25/05/2014 : El desglaç no té marxa enrere
Enllaç: